Fysiotherapie

‘s Gravenweg

 
   Fysiotherapie
 - Marsman manuele 
   therapie
 - Bekken therapie 
 - Incontinentie 
   therapie 
 - Kaak fysiotherapie 
marsman.htmlmarsman.htmlincontinentie.htmlincontinentie.htmlkaak_fysio.htmlshapeimage_1_link_0shapeimage_1_link_1shapeimage_1_link_2shapeimage_1_link_3shapeimage_1_link_4shapeimage_1_link_5

Wat houdt Bekkeninstabiliteit in?


Pijn rond het bekken en de lage rug kan het gevolg zijn van bekkeninstabiliteit.

Tijdens de zwangerschap verweken de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt! Soms gebeurt dit echter te vroeg en te heftig, waardoor in de lage rug, rondom het bekken en in de benen pijn kan ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven de klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot pijn alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Andere namen voor deze klachten zijn; peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkenpijn of symfysiolyse.


Er bestaat ook een traumatische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma zoals vallen, heel zware bevalling, sportletsel of een auto-ongeluk)Bekkenpijn kan ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende organen of verklevingen in de onderbuik. Deze kunnen behandeld worden met Visceraal Therapie. Hierbij wordt de beweeglijkheid van de organen onderzocht en zo nodig hersteld. 

Onderzoek

Bij een eerste consult wil de therapeut weten wat de klachten zijn en welke klachten er in het verleden zijn geweest.

Daarbij is niet alleen van belang wáár de klacht zich uit, maar ook hóe, op welke tijden, tijdens beweging of juist in rust, en of er sprake is van uitstraling, enzovoort.

Vervolgens onderzoekt hij het hele lichaam om de oorzaak van de klachten op te sporen.


Behandeling

De therapie richt zich op het opheffen van de oorzaak van de klachten, gevolgd door:

-het opheffen van de blokkades in het bewegingsapparaat

-het versterken van de spieren rond het bekken

-ontspanningsoefeningen

-ademhalingsoefeningen

-stabiliseren van het bekken

-advies over houding en beweging

-advies over eventueel gebruik van een bekkenband

-leren omgaan met klachten/beperkingen


Effect

Door de oorzaak van de klachten weg te nemen, activeert de fysiotherapeut het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waarna bovenstaande oefeningen de klachten in het lichaam verder verminderen of verdwijnen.


Behandelduur

Een behandeling duurt ongeveer een half uur.