Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Wat houdt Visceraal Therapie in?

In het lichaam is alles verbonden door bindweefselvliezen. Door ontstekingen, infecties, verklevingen of abnormale spanning van het bindweefsel kan een orgaan minder optimaal gaan bewegen.

Visceraal Therapie bestaat uit gerichte manuele technieken die de beweeglijkheid van het bindweefsel rond de organen herstellen. 

 

Relatie van organen met het bewegingsapparaat

Langdurige of terugkerende klachten blijken vaak het gevolg van een verminderde beweeglijkheid van een inwendig orgaan. De plaats waar de klachten zitten is vaak niet de plek waar de oorzaak zit.  Dit komt omdat het lichaam één geheel is: alles is verbonden door bindweefselvliezen. Ze verbinden de organen met elkaar en met het skelet. Het bindweefsel zorgt voor stevigheid enbeweeglijkheid. Hierdoor kunnen organen en gewrichten t.o.v. elkaar goed glijden. Verklevingen in het bindweefsel door ontstekingen, operaties of spanning kunnen irritatie in spieren, gewrichten, zenuwbanen en bloedvaten geven. 

 

Zo zit b.v. een nier met bindweefsel vast aan het middenrif. Bij elke ademhaling gaan de nieren samen met het middenrif 3-4 cm op en neer, 20.000x per dag! Als het bindweefsel verkleefd is, dan trekken deze verbindingen constant aan andere delen van het lichaam. Hierdoor kunnen klachten ontstaan in spieren, gewrichten zenuwbanen en bloedvaten.(rug, nek, armen en benen)

  

Onderzoek en behandeling

De visceraal therapeut gaat op zoek naar de oorzaak van de klachten, dus waar het bindweefsel een verminderde beweeglijkheid heeft. Dit kan een andere plaats zijn dan waar de klachten voelbaar zijn. Een bekend voorbeeld hiervan is een hartklacht. Deze geeft naast pijn op de borst ook vaak pijn in de linkerschouder of arm.

De therapeut onderzoekt zowel de “harde” structuren (zoals wervelkolom, schedel e.d.) als het bindweefsel rondom de organen en de zenuwbanen en bloedvaten.

 

Effect

De visceraal therapeut neemt de oorzaak van de klachten weg. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam zorgt daarna voor verder herstel.

 

Behandelduur

Een behandeling duurt gemiddeld een half uur. De behandelingen volgen niet snel op elkaar om het lichaam de tijd te geven te reageren op de therapie.